Metsä on minulle äärimmäisen tärkeä, rakas paikka ♥ Metsä rauhoittaa, virkistää, stimuloi ja rentouttaa mieltä ja kehoani kiireen keskellä. Metsän moninaiset äänet ja tuoksut virittävät aistejani ja lisäävät onnellisuuden tunnetta. Luonnon näkeminen, kokeminen ja liikkuminen siellä on osa minua. Olen kasvanut espoolaislähiössä, josta metsään on voinut kirmata suoraan kotipihalta leikkimään. Hyvällä tuurilla metsässä on voinut nähdä jonkun eläimen tai edes löytää sen tassun tai jalan jäljen. Rahkasammalmättään keskeltä pilkottaa ketunleipiä ja vieressä puskee esille sieni. Tämä on sitä upeaa luonnon monimuotoisuutta ja ihmeellisyyttä. Puut humisevat pääni päällä rauhoittavasti ja metsä sulkee minut syleilyynsä kerta toisensa jälkeen. Tämän takia minä menen metsään ♥
Karkalin luonnonpuisto
Syyskuun loppupuolella pääsin ilokseni osallistumaan Lumo matkailun järjestämälle päiväretkelle Lohjalle. Olin aivan innoissani sillä retkellä tulisimme etukäteisohjelman mukaan käymään mm. Karkalin luonnonpuistossa ja Torholan luolassakin. Molemmat paikat olisivat minulle uusia kokemuksia! Vaikka herätys oli kukonlaulun aikaan lauantai aamuna klo 5 ei se haitannut pätkääkään kun tiedossa olisi varmasti huippu kiva luontopäivä näissä kohteissa. Sääennustekaan ei lupaillut sadetta vaan tasaisen harmaata ja lämmintä syyssäätä luontoelämyksille.
![]()
Karkalin luonnonpuisto sijaitsee lähellä mutta silti tuntuu siltä, että oltaisiin jossain todella kaukana. Jos kurkistaa karttaa niin huomaa, että Karkalin luonnonpuisto on Karkalinniemellä Lohja-Sammatti tien (nro 1070) länsipuolella. Luonnonpuistoon löytyvät selkeät opasteet ja autoja varten on pysäköintipaikka heti luonnonpuistoon tultaessa. Parkkipaikalta löytyy on myös kuivakäymälä sitä tarvitseville. Luonnonpuistoa kiertävät reitit lähtevät suoraan pysäköintipaikalta.
Karkalin historia on vaiheikas. Tällä kapealla niemellä on ollut asutusta jo 1500-luvulta saakka. Täällä on kaskettu ja raivattu peltoja, laidunnettu karjaa ja hakattu metsiä aikoinaan kuten muuallakin lähiympäristössä. Nykyisen Karkalin luonnonpuiston alueella on myös sijainnut kolme torppaa, joista ei enää ole jäljellä kuin yksi kivikasa meille jälkipolville.
![]()
Yli sata vuotta sitten arkkipiispa Gustaf Johansson (1844-1930) aloitti viettämään kesiään Karkalinniemellä. Johanssonin kesähuvilan rakennustyöt käynnistyivät vuonna 1882 ja kahta vuotta myöhemmin 16-huonetta käsittävä huvila valmistui Lohjanjärven rannalle lähelle Karkalin nykyistä luonnonpuistoa. Huvila on nykyään yksityisomistuksessa mutta löysin netin uumenista tietoa, että sinne on mahdollista kesäaikaan päästä myös käymään. Kolme huonetta talon alakerrassa sisältää Johanssonin kodin alkuperäistä esineistöä 1800-luvulta aina 1950-luvulle muodostaen Arkkipiispan Karkali -museon. Huvilan ympärillä on myös Johanssonin itsensä istuttamia hedelmäpuita ja laaja puutarha, johon voi myös tutustua.
![]()
Arkkipiispa Johansson oivalsi Karkalinniemen kauneuden ja ainutlaatuisen luonnon. Hän raivasi näihin lehtometsiin pähkinänkeruupolkuja ja niemen kärkeen rakennettiin myös huvimaja 1902. Enää huvimajasta ei voi katsella järven toiselle puolelle Karjalohjan kirkon suuntaan sillä ajanhammas on murentanut rakennuksen ja myös näköala toiselle puolella on vuosien saatossa kasvanut umpeen. Huvimajasta on jäljellä enää perustuksen rippeet rannalla.
Karkalinniemen luonnonpuiston kasvillisuuden säilymistä meidän päiviimme saakka voimme kiittää arkkipiispa Johanssonia ja hänen poikaansa Kustavi Kailaa, jotka molemmat olivat suuria luonnonystäviä. He ymmärsivät jo 1900-luvun alkupuolella miten ainulaatuisesta alueesta oli kyse ja pyrkivät suojelemaan niemen harvinaisia lajeja sekä säilyttämään Karkalin luonnon mahdollisimman luonnontilaisena.
![]()
![]()
Karkalin luonnonpuistossa on metsää 99% koko pinta-alasta. Suurin osa metsäalasta on rehevää lehtometsää, jonka lisäksi alueella on 2 hehtaaria suota, niittyalue ja lukuisia kalliorinteitä ja rantakalliota. Karkali on laajin mantereella säilyneistä lehtoalueista. Vastaavia tammivyöhykkeen lehtoalueita löytyy Ahvenanmaalta ja kapealta kaistalta etelärannikolta mm. Tammisaaresta. Erityisesti Lohjan kalkkipitoinen maa ja Lohjanjärven luoma oma mikroilmasto tekevät Karkalin luonnosta aivan erikoislaatuisen. Täällä kävellessään voisi kuvitella olevansa Keski-Euroopassa tai Virossa. Ja kuitenkin ollaan vain reilun 60 kilometrin päässä Helsingistä.
![]()
Lehtometsässä kun ollaan täällä kasvaa paljon pähkinäpuita. Keväällä metsässä kukkivat lukemattomat sinivuokot ja valkovuokot tiheä puuston juurella. Aloin jo suunnitella mielessäni huhti-toukokuuhun ajoittuvaa kukkien bongailu kävelyä Karkaliin. Luonnonpuistossa on mahdollista nähdä myös keltavuokkoja, käenkaalia, lehtosinijuurta ja imikkää. Pensaskasveista löytyy ainakin taikinanmarjaa ja lehtokuusamaa. Kaiken kaikkiaan Karkalin alueella esiintyy yhteensä 380 putkilokasvia ja 210 sammallajia. Jo Elias Lönnroth on aikoinaan samoillut näitä Karkalin maita tehdessään 1800-luvulla ensimmäistä suomenkielistä kasvistoa. Luonnonpuiston alueelta löytyy myös 11 erilaista kämmekkäkasvia. Itse olen luonnossa nähnyt vain maariankämmekän.
Karkalin luonnonpuistosta löytyy lähde, joka on alun perin arkkipiispa Johanssonin kiveämä. Aikoinaan Karkalinniemen asukkaat ovat saaneet juomavetensä tästä luonnonlähteestä. Oppaamme Tuula maistoi rohkeasti vettä ja totesi sen olevan raikasta ja hyvää.
Luonnonpuiston alueelle on runsaasti lintuja mutta meidän vierailumme aikana en onnistunut näkemään kuin muutamia yksittäisiä yksilöitä. Alueen pesimälinnustoon kuuluu peräti 40 lajia ja kiireisenä kesäaikana täällä on pesiviä pareja tuhatkunta. Karkali on upea paikka kaikkina vuodenaikoina mutta kevät-kesäaikana voi lintuja toki bongailla enemmänkin ja kuunnella myös niiden moninaista laulua metsän siimeksessä.
Koska ollaan luonnonpuistossa pitää täällä myös osata käyttäytyä sen mukaisesti. Merkityiltä poluilta tai pitkospuilta ei saa poistua. Metsään ei saa jättää mitään jälkeensä. Metsästä ei saa myöskään ottaa mitään mukaan. Ei sieniä, marjoja, oksia, kasveja, linnunsulkia jne. Karkalin luonnonpuistossa tulee käyttäytyä luontoa ja metsää kunnioittaen niin tämä alue tulee jatkossakin olemaan meidän ilonamme. Karkalin luonnonpuisto perustettiin vuonna 1964 ja siitä saakka täällä on voinut käydä luonnonhelmassa virkistäytymässä.
Karkaliin on mahdollista tulla myös meloen tai soutaen ja silloin rantaudutaan etelärannalta löytyvälle maihinnousupaikalle. Luonnonpuistosta löytyy noin 6 km verran kävelyreittiä, josta osa on pitkostettua. Hanski-Hakin reitti on lyhyempi (2 km) ja tämän luontopolun varrelta löytyy juuri tuo luonnonlähde ja useita kohdeopasteita. Lyhyin reitti on vain kilometrin mittainen.
Jos Karkalin luonnonpuistossa haluaa syödä eväitä se on mahdollista pysäköintialueen läheisyydessä ja niemen kärjessä, joista löytyy penkkejä ja pöytiä. Avotulta alueella ei luonnollisesti saa tehdä ja kaikki roskat pitää kuljettaa mukanaan pois. Parkkialueelta löytyy jäteastiat ja kierrätysastiat kotiin lähdettäessä. Karkalin luonnonpuistossa ei saa myöskään yöpyä. Joten pidetäänhän luonto siistinä ja taataan roskaton luonnonpuisto omankin retkemme jälkeen ![🙂]()
Torholan luola
Karkalin luonnonpuisto retkeen kannattaa ehdottomasti yhdistää vierailu joko ennen tai jälkeen Torholan luolalla. Luola sijaitsee Karkalintien läheisyydessä noin 3 km ennen itse luonnonpuistoaluetta. Karkalintien varresta löytyy tienviitta “Torholan luola” ja siitä polku, joka vie suoraan luolalle. Myös täällä pitää pysytellä polulla sillä nyt ollaan Torholan luolan ja Pitkäperänlahden luonnonsuojelualueella. Tämäkin alue on rauhoitettu luonnonsuojeluun.
Torholan luola on Suomen suurin kalkkikiviluola. Luolalla on pituutta peräti 31 m ja leveyttä 36 m. Korkeuseroa luolan sisällä on 14 metriä. Luolan läheltä on myös opastetaulu, jossa luolan poikkileikkaus on havainnollisesti esitelty. Luolan läheltä löytyy myös toinen 12 m pikkuluola. Nämä luolat ovat syntyneet siten, että kalkkikivi on syöpynyt pois veden vaikutuksesta ja se on jättänyt kattoon jopa tippukiviä roikkumaan.
Jos mielii vierailla Torholan luolan sisällä ja mennä eteistilaa pidemmälle kannattaa varustautua kunnolla. Täällä pitää olla valolähteenä muutakin kuin kännykkä ja vaatteet, joilla voi tarvittaessa vaikka ryömiä. Luola jakautuu kolmeen osaan, joista eteinen on se missä useimmat luolassa kävijät vierailevat. Seuraavaksi rohkeimmat jatkavat saliin ja Torholan kellariin pudottautuvat vain kaikkein uskaliaimmat vieraat. Tänne saakka menevät taitavat olla niitä todellisia luolaharrastajia, joilla on mukanaan köysiä, kypäröitä ja muitakin luolavarusteita.
Luolat ovat minusta aina mielenkiintoisia paikkoja ja jostain kumman syystä päästäni alkoi soimaan
Edvard Griegin Vuorenkuninkaan luolassa kappale Henrik Ibsenin näytelmästä Peer Gynt. Luolissa on jotain taianomaista ja sellaista maagista, joten ihan voisi kuvitella Torholan luolassakin asuneen joskus peikkoja….ja ehkä niitä asuu siellä vieläkin…
Torholan luolalta voi laskua jyrkkää rinnettä alas kohden järvenrantaa ja puiden lomitse välkkyvää vettä. Jos Torholan luolalle haluaa tulla veneellä niin sekin on mahdollista. Luolan ympäristö on myös todella rehevää lehtoa, jossa kasvaa mm. vuori- ja kynäjalavaa ja muutakin harvinaista lajistoa. Täällä kaatuneet puut saavat jäädä metsään ja ainoastaan polkujen kohdalta ne käydään sahaamassa pois reitiltä. Polulta löytyivät myös ihanat “juuriportaat”. Kannatta tarkkailla puiden lisäksi myös lukuisia sammallajeja, naavaa ja jäkäliä. Täällä on selkeästi puhdas ilma, koska naavaa roikkui puista runsaasti.
“Jo viisi minuuttia metsässä riittää kohentamaan mielialaa. Metsän terveysvaikutusten koetaan tulevan kuin itsestään, koska siellä liikkuminen on tuntuu monista vaivattomalta. Myös metsän äänet ja tuoksut vaikuttavat hyvinvointiin. Jo 20 minuutin oleskelu metsässä laskee verenpainetta.” Metlan tutkimus 2015
Karkalin luonnonpuiston ja Torholan luola retket tarjosi Länsi-Uudenmaan Lumo Matkailu Oy.
Karkalin luontokävelyn veti Tarja Aalto/Peak Living.
Mukana metsässä olivat ihanan oppaamme Tuulan lisäksi seuraavat bloggaajat.
Tyttö sinä olet vahva, Reason for season, Fit you too ja Aaro Huttunen.
♥ Kiitos ihanista luontoelämyksistä ja kivasta päivästä ♥
The post Metsäretki Karkalin luonnonpuistoon ja Torholan luola appeared first on Nelkytplusblogit.