Otteita viime sunnuntain Helsingin Sanomista:
”Syttyykö Libanonissa uusi sota? Saudi-Arabia ja Hizbollah syyttävät toisiaan sodanjulistuksesta, eikä kukaan tiedä, mitä tapahtuu seuraavaksi.”
”Torstaina Saudi-Arabia kehotti kansalaisiaan poistumaan Libanonista.”
”Asiantuntijat eivät pidä uutta sotaa Libanonissa kovin todennäköisenä.”
Emme ole sotaturisteja, mieluummin olisimme vierailleet niin Saudi-Arabiassa kuin Libanonissa rauhallisissa merkeissä. Mutta niin vaan kävi, että vuorokausi Riadin lentokentältä lähdettyämme Jemen ampuu sinne ohjuksen, jonka Saudi-Arabia kuitenkin torjuu ilmassa.
Libanoniin
Olemme maanantaina lähdössä Libanoniin. Päätös lähteä tai olla lähtemättä ei ole enää meidän vaan ulkoministeriön, sillä olemme lähdössä pienen ryhmän kanssa Arial Travelin järjestämälle valmismatkalle, josta saisimme rahat takaisin vaan jos matkanjärjestäjä peruuttaa matkan tai ulkoministeriö ottaa kannan, ettei maahan pitäisi matkustaa.
Uskomme kuitenkin, ettei maa vielä ensi viikollakaan ole meille oikeasti vaarallinen.
Ja koska haluamme nähdä Beirutin ja muutakin Libanonia, niin ehkä tämä matka juuri nyt on mahdollisuus ja pahimmillaan muutaman kuukauden jälkeen tilanne on vielä nykyistäkin huonompi.
Brittien Libanonia koskeva matkustustiedote jakaa Libanonin erivärisiin vyöhykkeisiin. Matkareittimme pysyttelee pääosin vihreällä alueella, tosin pohjoisessa Tripoli ja idässä Baalbek sijoittuvat keltaiselle alueelle. Etelässä Tyren kohdalla vihreä kaistale on aika kapea.
Reitti lentokentältä Beirutin keskustaan on kartassa väritetty kapeaa käytävää lukuunottamatta punaiseksi.

Kunnon kiertomatkan tapaan viikosta on tulossa rankka, eli kokopäiväretkiä aamusta iltaan tiistaista lauantaihin. Näin siis pienen ryhmämme muiden jäsenten osalta.
Me joudumme jättämään matkan kesken torstain jälkeen, sillä lennämme jo torstain ja perjantaina välisenä yönä Tukholman kautta Turkuun osallistuaksemme siellä perjantaina hautajaisiin. Tämä vuosi näyttää osaltamme olevan vuosi, jolloin matkat peruuntuvat tai matkasuunnitelmat muuttuvat – mutta elämää tai kuolemaa ei voi suunnitella.

Retkiä etelästä pohjoiseen
Unescon maailmanperintökohteita Libanonissa riittää. Nämä neljä ovat suunnitelmissamme:
- Hippodromi ja foinikialaisen kaupungin rauniot etelässä, Tyren kaupungissa
- Baalbekin muinaisroomalainen temppelikaupunki
- Anjarin kaupungin rauniot
muinaisen Bybloksen rauniot
Pohjoisen seetrimetsät, maan viides Unescon maailmanperintökohde ei taida mahtua mukaan niilläkään ryhmämme jäsenillä, jotka käyvät myös Tripolissa, mutta toisaalta tarkoitus on jo torstaina vierailla Sufa-vuorten seetrimetsässä lähempänä Beirutia.
Tällä kertaa majoitumme kuitenkin Beirutissa koko viikoksi samaan hotelliin (Lancaster Hotel Raouche), joten pääsemme myös sikäli helpolla, että matkalaukkua ei tarvitse purkaa ja pakata kuin kerran.
Muiden kokemuksia Libanonista
Libanoniin olemme perehtyneet paitsi Arial Travelin matkakuvauksen avulla myös Archie Gone Lebanon -blogin Libanon-juttuja lukemalla, muun muassa näitä:
Libanonissa kävi myös maailmanmatkaajaystävämme Merja muutama vuosi sitten, joten hänenkin matkakertomustamme kertaamme vielä ennen matkaa, vaikka ihan noin omatoimisesti emme maassa aiokaan liikkua.

Libanonilaista ruokaa
Libanonin matka on ollut mielessämme jo muutaman vuoden ja sen innoittamana osallistuimme jo yli vuosi sitten julkaistun kirjan Josen Meze – Libanonin herkut kirjan herkulliseen julkistustilaisuuteen. Kirjan reseptit eivät varsinaisesti ole meillä, laiskoilla ruuanlaittajille, kuluneet käytössä, mutta eiköhän nyt viimeistään tällä matkalla tule muutama mezekin syötyä.
Äskettäin tekemällämme Saudi-Arabian matkalla söimme jo muutaman aterian libanonilaisissa ravintoloissa, joten tuli jo ensi viikon ruokiinkin tutustuttua!
Josen Meze -kirja käy kyllä paitsi keittokirjasta myös matkakirjasta, sillä reseptien lomassa se esittelee myös maata monelta laidalta.
(Jutun otsikkokuvakin on maailmanmatkaajaystävämme Merja Lunkan ottama.)
The post Maailmanpolitiikan keskiössä appeared first on Nelkytplusblogit.