Naiset pukeutuvat Saudi-Arabiassa abayaan, mustaan kaapuun.
Myös maassa vierailevat naisturistit, poikkeuksetta.

Mukana matkassa olivat myös puolisomme ja 2 muuta miespuolista jäsentä.
Voisin lopettaa jutun tähän, sillä näin yksinkertaista se on, naisten osalta.
Miesten osalta sääntöjä ei juuri ole, mutta eipähän nyt suurkaupungeissa, Riadissa ja Jeddassa kenellekään taidakaan tulla mieleen kulkea lyhyissä shortseissa tai ilman paitaa.
Mutta joitakin poikkeuksiakin on.
Uimassa Punaisessameressä
Matkamme viimeisen päivän vietimme Punaisenmeren rannalla.
Etukäteen pohdimme, etenkin pienen seurueemme naiset, että noinkohan pääsemme Saudi-Arabiassa uimaan vaikka matkaohjelmassamme niin lukikin, sillä muuten valmistaudumme kulkemaan koko abayassa.
Olimme myös kuulleet (ja parissa hotellissa todenneet), että hotellien uima-altaat ja kuntosalit ovat vain miehille. Mutta niin vaan pääsimme nauttimaan Punaisenmeren lämpimästä vedestä ihan tavallisissa länsimaisissa uimapuvuissa!
Uimaranta on yksityisen klubin alueella. Avainsana on yksityinen, private, ja abayan saa unohtaa hetkeksi.
Obhurin lahden ranta-asunnot
Ennen uintiretkeä olemme tutustuneet hulppeisiin ranta-asuntoihin Obhurin lahden rannoilla. Asunnoilla on omat hiekkarantansa ja veneet eivät saa ajaa kovin lähellä rantaa, joten näilläkin rannoilla saa oleilla ilman abayaa. Kuten yksityisellä veneellämmekin.
Aavikolla
Yhtenä iltana matkasimme Jeddasta aavikolle, ajelimme hiekkadyyneillä ja nautimme perinteisen arabialaisen illallisen kuunvalossa. Aterian jälkeen leiristä sammutettiin hetkeksi kaikki valot ja istuimme lämpimässä yössä tähtitaivaan alla.
Täälläkin, yksityisessä leirissä, abayat olisi saanut riisua, mutta emme olleet varautuneet tähän ja muun vaatetuksen puutteessa pitäydyimme kaavuissamme.

Perheet piknikillä puistossa Diriyahissa
Toisena Riadin iltanamme kävimme katsomassa Diriyahin vanhaa linnoitusta.
Lämpimässä illassa puistossa oli paljon perheitä piknikillä. Täällä abayat eivät olleet vapaaehtoisia, ei meillä eikä paikallisilla, mutta huivit olivat. Nykyisin Saudi-Arabiassa näkee naisilla kaikkia versioita huiveista: huivi voi peittää kaiken, silmätkin, se voi jättää silmät näkyviin, kasvot näkyviin tai se voi puuttua kokonaan. Huivin käyttöä ei enää ohjaa laki vaan perinne ja uskonto ja näin ollen mekin kuljimme viikon huiveitta.
Family section – tai naiset jäävät ilman ruokaa
Laki ohjaa kuitenkin edelleen naisten ja miesten oleskelua samassa tilassa. Paikallisoppaamme oli kehunut paikallista Albaik-pikaruokaketjua ja yhtenä iltana päätimme vaihtaa illallisemme pistäytymisellä hampurilaisella, mutta se ei ollutkaan ihan helppoa. Ensimmäisessä, isossa ja valoisassa Albaik-ketjun ravintolassa ei ollutkaan perheosastoa, joten siinä missä miehet olisivat siellä voineet syödä, olisi naisille jäänyt vain mahdollisuus ostaa ruoka erillisestä takeaway-luukusta ja syödä se vaikka autossa.
Lopulta löysimme kuitenkin myös sellaisen Albaik-ravintolan, jossa oli yläkerrassa lukuisia yleensä neljän hengen pieniä kabinetteja, perheille, ja pääsimme testaamaan paikan kana- tai kala-aterioita ihan pöydän ääressä. Hyviä olivat, kanahampurilaiset ainakin!
Järjestetyt lounaamme ja illallisemme olivat lähes aina perhekäyttöön soveltuvissa kabineteissa, jotka useimmiten sijaitsivat ravintolan toisessa kerroksessa: katutaso oli varattu vain miehille. Muutamassa ravintolassa pöytiä ei oltu sijoitettu erillisiin kabinetteihin vaan perheosaston asiakkaat näkivät myös muut siellä ruokailevat perheet.
Viikonloppuja ja viikonloppuja
Ostoskeskuksista paikallisoppaamme muuten mainitsi, että ne ovat nykyisin avoinna molemmille sukupuolille kaikkina päivinä, mutta nuorten miesten pääsyä niihin rajoitetaan viikonloppuisin, siis perjantaina ja lauantaina.
Niin, viikonloppu aloitetaan Saudi-Arabiassa perjantaina ”sunnuntailla” ja ”lauantaita” vietetään sitten sen jälkeen lauantaina. Aikaisemmin käytössä ollut torstai – perjantai -viikonloppu jätti yhteistä työaikaa länsimaiden kanssa vain kolme päivää, mutta nyt päiviä on sentään neljä.
Juttuja Saudi-Arabiasta
Aloitin Saudi-Arabia -jutut naisten pukeutumisesta, sillä ainakin meidän pienen ryhmämme kolmea naista asia kiinnosti lähes yhtä paljon kuin viisumin saantiin liityvät asiat. Mutta nyt, tätä lentokoneessa paluumatkalla kirjoittaessani, abayat ovat jo käsimatkatavaroissa joten unohdetaan ne ja siirrytään muihin aiheisiin kuten esimerkiksi:
- Riad: teloituspaikalta prinssin puheille
- Maailman (melkein) suurimmilla kamelimarkkinoilla
- Jedda, kaupunki Punaisenmeren rannalla
- Taif, kesäpääkaupunki vuorilla
- Miten Tres Hombres onnistui matkamme järjestelyissä
Vielä yksi asia kuitenkin abayoista: Saudi-Arabiaan suuntautuvilla lennoilla naiset sujauttavat ne päälleen koneen vessassa hiukan ennen laskeutumista ja vastaavasti lähtevillä lennoilla koneeseen noustaan vielä abaya päällä, mutta jo paikalleen asettautuessaan sen voi ottaa pois.
Me olimme ostaneet abayamme Suomesta Arabian Import -verkkokaupasta, mutta kuulemma olisi ollut mahdollista myös saapua maahan ilman sitä ja hankkia se sitten heti maahan saapumisen jälkeen.
Pakkaamista ajatellen abaya ei kyllä oikeastaan ole huono vaihtoehto: sen lisäksi minulla oli viikon reissussa matkalla käyttämieni vaatteisin lisäksi mukana vain muutamat (mustat) legginsit ja joitakin hihattomia toppeja abayan käytettäväksi abayan alla. Kerrankin Lassen vaatteet veivät yhteisessä matkalaukussamme enemmän tilaa kuin minun!
Nyt marraskuussa lämpötilat niin Riadissa kuin Jeddassa olivat jo siedettäviä, tyypillinen päivälämpötila luokkaa 32 astetta. Kosteassa merenrantakaupungissa lämpötila ei paljoa laskenut yöksikään, mutta Riadissa iltaisin saattoi olla vain 18 astetta.
Kesällä Saudi-Arabiaan ei turistiksi oikein kannata lähteäkään: 40-50 asteen lämpötiloissa ei ulkona juuri voi oleilla.
Olisikohan tässä jo kaikki oleellinen naisten pukeutumisesta Saudi-Arabiassa?
Jos jokin asia jäi vielä mietityttämään, niin kysy toki lisää kommenteissa!
Ja jos sattuisit tarvitsemaan abayaa (ja olet noin 180 cm pitkä, abayoiden koot menevät pituuden mukaan), niin ota yhteyttä, voisin hyvinkin myydä tai lainata omaani.
The post Naisten pukeutuminen Saudi-Arabiassa appeared first on Nelkytplusblogit.