Tänään aamulla kuulin lintujen laulavan ensimmäistä kertaa! Minun oli pakko ihan pysähtyä ja vain kuunnella sitä sirkutusta. Tuntui ihan taivaalliselta pitkän pimeän ajan jälkeen kuulla linnunlaulua. Tuo sulosointuinen ääni on aina lupaus valon määrän lisääntymisestä ja keväästäkin. Laulu oli vielä hajanaista ja välillä se katosi kokonaan mutta suupielet kääntyivät ihan väkisin ylöspäin.
Linnunlaulu tammikuussa ei itse asiassa ole mitenkään erikoista! Valonmäärä on nimittäin lisääntynyt ja päivän pituus Espoossa on jo 6 tuntia 42 minuuttia. WUHUU! Jos verrataan tätä talvipäivänseisaukseen 22.joulukuuta vastaava aika oli silloin vain 5 tuntia 48 minuuttia. Onhan muutos aikamoinen.
Linnut voivat talvella myös laulaa kun sää lauhtuu. Tätä ilmiötä ei juurikaan ole ollut havaittavissa tänä talvena pääkaupunkiseudulla. Espoossa on ollut lunta kahdesti ja satanut ohut kerros on sulanut pois jo seuraavana päivänä. Ne aamut kun auton ikkunoista on pitänyt raapia huurretta pois on laskettavissa yhden käden sormilla. Lumiharjakin on ollut käytössä kahdesti.
Nyt herää kysymys onkohan talvi peruttu…? Terminen talvi ei nimittäin ole edes vielä alkanut pääkaupunkiseudulla. Talvihan alkaa vasta silloin kun vuorokauden lämpötila laskee pystyvästi alle nollan. Ja näin ei todellakaan ole vielä tapahtunut kun merikin on vielä jäätön. Pakkasaamujen sijaan ollaan kävelty hyvin syksyisiä ja märkiä lenkkejä russeliriiviön kanssa. Toisaalta hurjien sateiden ja myrskytuulien lisäksi on saatu myös nauttia aurinkoisista keleistä. Melkein keväisistä.
Luonnossa on näkynyt jo aika pulleita silmuja! Ja Facebookiin oli ystävä postannut kuvan pajunkissoista. Voiko niitä ihan oikeasti olla jo tammikuussa mietin? Vaikka on kiva edelleenkin kuljeskella ilman talvijalkineita tämä “talvettomuus” kyllä myös mietityttää ja vähän pelottaakin. Toisella puolella maapallo on turkasen kuuma ja metsäpalot ovat polttaneet suuria pinta-aloja. Siellä onkin nyt kesä, joka osittain selittää tätä katastrofia mutta meidän leveysasteilla pitäisi olla talvi. Ja Suomen talveen se pakkanen ja lumi kuuluvat aika olennaisena osana.
Miten käy niiden arktisilla alueilla elävien eläinlajien, jotka ovat vaihtaneet talviturkin itselleen? Talviturkin on tarkoitus paitsi lämmittää mutta myös antaa suojaväriä eläimelle lumisessa maastossa. Miten oravan, metsäjäniksen, lumikon, kärpän, naalin, riekon ja kiirunan käy tänä “talvena”? Niillä on suurempi vaara joutua toisen eläimen saaliiksi kun turkin valkoinen väri ei todellakaan suojaa niitä syksyisessä luonnossa. Siinä on vaikka haukalle helppoa saalista tarjolla…
Muistan lukeneeni jo ehkä 4-5 vuotta sitten Ilmatieteen laitoksen ennusteen tulevista talvista. Ilmaston lämpenemisen myötä ennustettiin termisen talven saattavan jäädä Etelä-Suomessa kokonaan väliin ja kevään saapuvat heti syksyn jälkeen. Onkohan tämä ennustus nyt käymässä toteen vuonna 2020? Toisaalta tilastoihin perustuen voi vielä maaliskuun loppupuolellakin “tulla talvi”. Oliko aiemmin helpompaan määritellä mitkä ovat kevät-, kevä-, syksy- ja talvikuukaudet? Häviääkö meiltä yksi vuodenaika kokonaan…
Kaivoin tähän postaukseen kuvan viime talviselta työmatkaltani Billnäsistä. Päivämäärä ei osu ihan yksiin mutta 19.tammikuuta oli lunta ihan reippaasti ja kireä pakkanen. Muistan kun kävelimme Minnien kanssa Billnäsin maisemissa ja poskia nipisteli. En muista enää pakkaslukemia mutta kylmä oli sekä koiruudella että emännällä lämpimistä vaatteista huolimatta.
Maanantaina 13.tammikuutta luin Maailman ilmatieteen järjestön pääsihteeri Petteri Taalaksen kolumnin Iltalehdestä. Silmäilin sen parikin kertaa läpi ja tästä pääsette tekin lukemaan sen.
“Ilmastomuutos on ennennäkemättömällä tavalla päättäjien, kansalaisten ja yritysten mielissä. Pahimmillaan aihe on tuottanut paniikkia ja syvää ahdistusta, jota erityisesti nuoriso kokee. Maailmanloppu ei kuitenkaan ole näköpiirissä eikä ihmiskunta ole kuolemassa pois, vaikka olosuhteet pallollamme muuttuvatkin osin huonommiksi.” kirjoittaa Taalas.
Minä toivoisin silti hartaasti, että se terminen talvi alkaisi kohta ja meillä olisi jatkossakin neljä vuodenaikaa – kesä, kevät, talvi ja syksy!
The post Onkohan talvi peruttu tänä vuonna…? appeared first on Nelkytplusblogit.