Quantcast
Channel: Nelkytplusblogit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13172

Komisario Palmun erehdys Turussa

$
0
0
Komisario Palmu on saapunut Turun Kaupunginteatteriin. Odotinkin jo Palmua Turkuun, sillä olen ollut komisario Palmun fani jo pikkutytöstä lähtien. Kirjat olen lukenut ja ensimmäiset Palmu -elokuvat nähnyt televisiosta. Ja millainen Palmu Turkuun saapuikaan…
Komisario Palmu ja hänen apulaisensa Rinne ja Kokka (Taneli Mäkelä, Markus Ilkka Uolevi, Teemu Aromaa)
Takana Bruno Rygseck (Stefan Karlsson) 

Komisario Palmun erehdys kertoo upporikkaan ja omalaatuisen Bruno Rygseckin (Stefan Karlsson) murhasta. Bruno Rygseck löytyy kartanossaan vietetyn kostean illanvieton jälkeen kuolleena kylpyammeestaan. Komisario Palmu (Taneli Mäkelä) sekä Palmun avustajat Kokki (Teemu Aromaa) ja Virta (Markus Ilkka Uolevi) lähtevät selvittämään tapahtumien kulkua Bruno Rygseckin kartanoon.

Palmu ja apulaiset Rinne ja Kokka 
Poliisikolmikko kohtaa rikospaikalla melkoisen henkilögallerian, Rygseckit ja nimen suomentaneet Rykämöt, jotka olivat kaikki olleet illan juhlissa sekä muutaman ei-sukuun kuuluvan henkilön. Heillä kaikilla olisi ollut motiivi murhaan, sen Palmu päättelee nopeasti ja alibitkin Palmu osaa yksi kerrallaan kaataa. Mutta mikä onkaan murha-ase?
Bruno Rygseck (Stefan Karlsson)
Minusta oli mielenkiintoista, miten kuollut Bruno Rygseck nostetaan näytelmässä toimivaksi henkilöhahmoksi. Näin häneen saadaan tutustua paremmin. Stefan Karlsson Brunona on häikäilemätön ja itseään täynnä oleva mies, joka terrorisoi ympäristöään.

Taneli Mäkelä onnistuu Palmuna erinomaisesti. Hänessäkin on eri puolia. Hän komentelee ja käyttää äreää ääntään reippaasti, mutta kuulusteluissa hänellä on psykologista silmää ja silloin nähdään toisenlainen Palmu.
Batler ja Airi Rykämö (Kimmo Rasila ja Ella Lahdenmäki)

Takautumat kertovat, miten Bruno Rydseck löydettiin kylpyhuoneesta. Takautumia käytetään näytelmässä paljon ja hypätään niitten jälkeen taas nykyhetkeen. Tykkäsin kovasti näistä takautumista. Ne olivat taidokkaasti tehtyjä ja juonenkulku oli näin mielenkiintoisempaa. Ja näytelmän seuraaminenkin oli helpompaa. 
Komisario Palmu ja Aimo Rykämö (Taneli Mäkelä ja Severi Saarinen)

Komisario Palmu ja Amalia Rygseck (Eila Halonen)

Airi Rykämön (Ella Lahdenmäki) näyttelee luontevasti Airia, jolla myös on salaisuus. Aimo Rykämön (Severi Saarinen), on puolestaan suurieleinen, janoinen ja rahapulassa. Vanhaneiti Amalia Rygseckin (Eila Halonen), tulevan kartanon omistajalla on pisteliäs kieli. Heillä kaikilla on motiivi murhaan.

Erik Vaara ja Batler (Mika Kujala ja Kimmo Rasila)

Hovimestari Batler (Kimmo Rasila) ei kuulu sukuun, mutta Batler on menneisyytensä vanki ja mahdollinen murhaaja. Mika Kujalan näyttelemä insinööri Erik Vaara ei myöskään kuulu sukuun, mutta hänelläkin olisi motiivi mustasukkaisuuden kautta murhaan.

Alli Rygseck ja Amalia Rygseck (Riitta Salminen ja Eila Halonen) 
Rygseckin tuleva ex-vaimo Alli on mielenkiintoinen ja synkkämielinen nainen. Perintö?

Palmu, Irma Vanne ja Laihonen (Mäkelä, Riitta Salminen ja Thomas Dellinger)

Irma Vanne (Minna Hämäläinen) viehättävänä ja älykkäänä naisena kantaa salaisuutta. Kirjailija Thomas Dellinger on sotkeutunut  juttuun hänkin.

Tarina sijoittuu 30 -luvun loppupuolen  Helsinkiin. Näyttämöllä käytiin myös nopeasti Hotelli Kämpissä.  Ihailin taas Jani Uljaksen upeaa lavastusta. Ajankuva on saatu hienosti teatterilavalle. Kartanossa on täytettyjä lintuja, kauriin- ja hirvenpää, lukuisia komeita kynttelikköjä, komea takka ja tummat sävyt. Presidentti Kyösti Kalliokin löytyy Palmun toimiston seinältä.

Tiina Valkama on tehnyt  aikaan sopivan puvustuksen ja äänimaisema sopii myös näytelmään, sen ovat luoneet Eero Auvinen ja Mikko Hellström.

Monipuolinen kirjailija Mika Waltari on tarinankertojana loistava. Murhaaja ei selviä lukijalle eikä myöskään katsojalle helposti. Ja jokaisella epäiltävällä henkilöllä on motiivi murhaan.
Murhaajaa en kerro minäkään enkä murha-asetta. 
Komisario Palmun erehdys ilmestyi toisena Mika Waltarin Palmu -kirjoista vuonna 1940. Maineikkaista Palmu -elokuvista Palmun erehdys oli ensimmäinen, joka tehtiin valkokankaalle, vuosi oli 1960. Vuonna 2016 Waltarin perikunta viimein vapautti Palmut myös teatterien näyttämöille. Ansiokkaan ohjauksen Turun Palmun erehdykseen on tehnyt Panu Raipia ja dramatisoinut Joel Elstelä.

Tämä Turun Komisario Palmun erehdys on jo kolmas tulkinta tästä teatteriesityksestä. Aiemmat erehdykset on tehty Helsingin Kaupunginteatteriin ja Mikkelin teatteriin.
Palmu ei yleensä työnsä lomassa ota paukkua, mutta joskus se on paikallaan. 

Olen itse nähnyt Kaasua, komisario Palmun Helsingin kaupunginteatterissa ja nyt Komisario Palmun erehdyksen Turussa. Pikkutyttönä viihdyin television äärellä kun tuli Palmu -elokuvia, nykyään viihdyn teatterissa. Näille Palmu -teatteriesityksille on ollut tilaus. Ja Taneli Mäkelä istuu Komisario Palmun rooliin loistavasti!

Komisario Palmun erehdys,  ensi-ilta oli 11.4.2019 päänäyttämöllä. 
Ja Palmu tulee jatkamaan myös syksyllä 2019 Turun kaupunginteatterin ohjelmistossa. 
Kevättä, sanoi Tuula. 
Turun Kaupunginteatterin ohjelmisto löytyy TÄÄLTÄ

Kuvat: Otto-Ville Väätäinen

Olen nähnyt esityksen kutsuvieraslipulla

Tuula’s life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta

The post Komisario Palmun erehdys Turussa appeared first on Nelkytplusblogit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13172

Latest Images

Trending Articles