Kun ollaan Lontoossa, niin siellä ei voi unohtaa Shakespearea. Siirryttäessä 2000 -luvulle britit äänestivät 1900-2000 luvun suurimmasta englantilaisesta. William Shakespeare oli ylivoimainen voittaja. Häntä pidetään yhtenä merkittävimmistä kirjailijoista kautta maailman historian ja eräänä etevimpänä englanninkielen taitajana.
Sanotaan, että Shakespeare on läsnä tänä päivänä enemmän kuin koskaan. Hänen henkilöään ja tuotantoaan käsitteleviä tutkimuksia ilmestyy vuosittain tuhansia. Ja hänen näytelmiään esitetään kaikkialla maailmassa. Niistä tehdään myös musikaaleja, elokuvia ja baletteja.
Thamesin etelärannalla Southworkissa on amerikkalaisen näyttelijän ja ohjaajan Sam Wanamakerin aloitteesta rakennettu kopio Shakespearen ajan teatterista. Shakespeare’s Globe -teatteri on samannäköinen kuin vanhojen piirustusten Globe -teatteri. Uusi Globe aloitti toimintansa vuonna 1997. Se sijaitsee 230 metrin päässä alkuperäisen teatterin paikalta.
Shakespeare’s Globe -teatteri olisi ollut minun teatterivalintani Lontoossa, mutta siellä on näytöksiä vain toukokuusta syyskuuhun, sillä Globe on lähes katoton “kesäteatteri”. Haaveeksi jäi teatteri tällä kertaa. Mutta Globen ulkopuolella kävin tunnelmia aistimassa.
Suurin hitti Globe -teatterissa on ollut suosikkinäytelmäni Romeo ja Julia. Teatterin lippujen hinnat ovat elokuvalippujen tasoa eli todella kohtuullisia. Ja teatteri on ilta illan jälkeen täynnä aukioloaikanaan. Siellä käy Shakespeare-faneja ympäri maailman. Teatteri ei saa mitään tukea. Vapaaehtoinen Shakespeare-faniryhmä hoitaa paikan lipunmyynnin, kioskit, turistien palvelut, siivoukset jne. Ja faneja riittää.
Kun tuosta Shakepeare’s Globe -teatterista luin ennen matkaa, niin innostuin ottamaan Shakespearen ja englantilaisten suhteesta enemmänkin selvää. Ja tämä oli aivan uutta minulle: Englannissa jokaisen koululaisen on tentittävä kaksi Shakespearen näytelmää. Tästä huolimatta Shakespearen ja brittinuorison välillä on “ystävyyssuhde”. Myös useissa USA:n yläasteen kouluissa tutustutaan Shakespearen tuotantoon.
Shakespeare on kielenkäytössään nero. Sanotaan, että hänen sanarikkautensa elää ja hengittää hänen teksteissään. Shakespearen näytelmistä ja teksteistä on luetteloitu yli 25 000 sanaa. Ranskan suuren näytelmäkirjailijan Moliéren näytelmistä on laskettu vain 4000 sanaa. Meidän Mika Waltarimme on tullut toimeen vielä vähemmillä sanoilla. Panu Rajala on Mika Waltari -tutkija ja on kirjoittanut Waltarista elämäkerrankin “Unio Mystica”. Tekisi mieleni kääntyä hänen puoleensa ja kysyä Waltarin sanojen määrää teksteissä ja näytelmissä. Nähtäväksi jää, rohkenenko?.
On mielenkiintoista, miten Shakespeare elää myös tämän päivän nettikeskusteluissa. Keskusteluissa kohtaa usein viittauksia Shakespearen näytelmiin ja henkilöhahmoihin. Toki myös muualta löytyy viittauksia ja siteerauksia, sillä Shakespeare on tätä päivää. Raamattu on siteeratuin kirja, mutta Shakespearen tekstejä siteerataan seuraavaksi eniten.
Ja minäkin haluan tässä siteerata suosikkinäytelmääni Romeota ja Juliaa
Näette rakkauden tähden syttyvän,
kun mustimmillaan riehuu myrsky-yö.
Ja kahden lapsen toistaan lempivän –
muttei sukuvihaa maahan lyö,
mikään vähempi kuin heidän kuolemansa.
Tuon rakkauden järkyttävät vaiheet
ja heidän järkyttävä kohtalonsa
on kahden tunnin näytäntömme aiheet –
jos suopeasti meitä kuuntelette,
me kaiken teemme, että pety ette.
– käännös: Lauri Sipari
– käännös: Lauri Sipari
Olen ymmärtänyt, että Shakespearen tekstien kääntäminen muille kielille on äärettömän vaikeaa. Suuri William Shakespearen ihailija, Ralph Långbacka, on todennut Shakespearen ilmaisun olevan niin hypnoottisen vahvaa, että käännöksiinkin saadaan Shakespearen kielen magiikkaa.
Loppusitaatiksi on sanottava, että matkailu avartaa. Jos en olisi lähtenyt Lontoon reissulle, niin tämäkin pieni Shakespeare -pohdinta olisi jäänyt tekemättä.
Edellisessä postauksessani ihailen Lontoota yläilmoista, käy kurkkaamassa kaupungin upeinta näköalapaikkaa täältä: SKY GARDEN
Kaunista viikonloppua kaikille!
– Tuula
Tuula’s life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta.
The post LONTOO JA SHAKESPEARE appeared first on Nelkytplusblogit.