Olin mielissäni, kun sain kutsun Ateneumin taidemuseoon aamiaiselle ja samalla tutustumaan Ateneumin tulevaan näyttelykevääseen. Kylmänä helmikuun aamuna lähdin sitten aikaisin Turusta Helsingin taidemaailmaan. Nämä kivasti järjestetyt esittelytilaisuudet avaavat hienosti taiteen ja taiteilijoitten maailmaa sekä taiteen merkitystä historiassa. Minulle, joka en ole taiteen asiantuntija, mutta innokas harrastaja, nämä tilaisuudet antavat paljon.
Museonjohtaja Susanna Pettersson toivotti meidät aamiaisvieraat tervetulleiksi ja kertoi meille kevään tulevista näyttelyistä.
Tähän kohtaan sopivat myös luvut. Ateneumin taidemuseo saavutti vuonna 2017 uuden kävijäennätyksensä – melkein 450 000 taiteen ystävää kävi museossa. Ja muualla – kaikkiaan seitsemässä maassa ja 22 kaupungissa kävi saman verran katsojia. Suomen mittakaavassa nämä ovat ihan huikeita lukuja.
Adel Abidinin näyttely History Wipes
Ateneumin taidemuseossa nähdään 14.3.-22-4.2018 nykytaiteilija Adel Abidinin näyttely History Wipes. Abidin on syntynyt 1973 Bagdadissa, Irakissa. Ja asuu nykyään sekä Helsingissä että Ammanissa. Taiteilija on kansainvälisesti tunnustettu ja näyttelyssä nähdään hänen tekemiään videoinstallaatioita ja veistoksia. Näistä monet valmistuvat juuri tähän näyttelyyn. Esitteessä kerrotaan seuraavaa: “Teokset esittelevät historiamme kipupisteitä ja ihmisenä olemista yhä epävakaammaksi muuttuvassa maailmassa.”
Adel Abidin. Kuva Martin Jäger |
Teoksia tulee olemaan esillä eri puolilla museota – pääportaikossa sekä toisen ja kolmannen kerroksen näyttelysaleissa. Aiheina ovat mm. etninen puhdistus, sota, pakolaisuus ja valtakoneistojen harjoittama manipulointi.
On mielenkiintoista, että Abel Abidinin teokset liittyvät myös Suomen historiaan. Videoinstallaatio History Wipes (2018) sai alkunsa taiteilijan perehtyessä Suomen historian synkimpään ajanjaksoon, vuoden 1918 sisällissotaan. Taiteilija on kertonut, että hän on kokenut voimakkaasti, miten sodan tapahtumat yhä luovat tummia varjojaan suomalaiseen yhteiskuntaan vielä sadan vuoden jälkeenkin.
Fantastico! esittelee italialaista taidetta 1920- ja 1930-luvuilta, näyttely Ateneumissa 10.5.-19.8.2018
Carlo Carrà: Pinja meren rannalla (1921) |
Antonio Donghi: Nainen kahvilassa (1931) |
Näyttely kertoo Italiassa ensimmäisen maailmansodan päättymisen aikaan syntyneestä, maagisena realismina tunnetusta suuntauksesta. “Näille teoksille on ominaista hiljaisuus ja salaperäinen tunnelma sekä todellisuuden ja unen välinen ristiriita.” Jo screenillä kun näitä esiteltiin, niin ajattelin, että nämä taulut ovat kiehtovia. Tämä näyttely pitää nähdä. Näitä mestariteoksia nähdään useammalta eri italialaistaiteilijalta.
Ja vielä tämän viikon eli 25.2.2018 asti voi tutustua sekä Ankallisgalleriaan että Veljekset von Wrightin näyttelyihin
Alpertti Aatelviitti: Ankkalinnan raatihuoneen torilla Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen |
Albert Edelfelt: Pariisin Luxembourgin puistossa (1887) Kuva: Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen |
Näin sitä telmitään Ankkalinnan raatihuoneen torilla ja Pariisin Luxembourgin puistossa. Nämä maalaukset ovat mielestäni mainio vertailupari, sillä Edelfeltin teoksista tämä on suosikkini. Tuo pikkuinen punatukkainen tyttö on kuin sukumme punatukkainen Saga. Kumpi näistä tauluista on lähempänä totuutta lasten leikeissä? Saga sanoi, että tuo ankka-taulu on totuudenmukaisempi ![🙂]()

Ja von Wrightin veljeksiä edustakoon tämä maalaus. Ferninand von Wright: Haminalahden puutarhassa (1856-57) Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen |
Ja loppukaneettina museonjohtaja Susanna Pettersson kertoi vielä, että
#metoo -ilmiöstä huolimatta Akseli Gallen-Kallelan Aino-taru tulee pysymään Ateneumin seinällä. Kuva: Kansallisgalleria
Iloa ja valoa viikkoon!
Tuula’s life -blogia voit seurata myös Facebookin, Instagramin, Pinterestin, Twitterin ja Bloglovinin kautta.
The post ATENEUMIN KEVÄT appeared first on Nelkytplusblogit.