Quantcast
Channel: Nelkytplusblogit
Viewing all articles
Browse latest Browse all 13159

10 x Vinkit työnhakuun

$
0
0

Jos tämä maanantaiaamu tuntui tuskaiselta ja pohdit uutta suuntaa työelämässä, on tämä postaus erityisesti sinulle tarkoitettu. Mutta vaikka et olisi nyt ihan heti töitä hakemassa, kannattaa ehkä silti lukaista läpi, sillä monet alla olevat vinkit auttavat meitä muutenkin menestymään paremmin työelämässä.

Työn hakeminen on rankkaa puuhaa. Jotta onnistuu, on pistettävä itsensä ihan täysillä likoon ja samalla varautua pettymykseen. Ja siihenkin kannattaa varautua, että saattaa joutua käymään läpi vähintäänkin muutamia rekrytointiprosesseja pettymyksineen, ennen kuin se oikea paikka löytyy. Silti on joka kerta kerättävä itsensä ja mentävä eteenpäin. Vaikka puhutaan työvoimapulasta, liittyy se vain muutamiin aloihin. Pääsääntöisesti hakijoita jokaiseen paikkaan on kymmeniä, usein jopa satoja. Ja monet hakijoista ovat enemmän kuin päteviä haettavaan tehtävään. Miten saada paperipinosta oma äänensä kuuluviin? Se on se tuhannen taalan kysymys, jota jokainen työnhakija miettii.

Kuten siis aiemmin lupasin, tässä ovat minun työnhakuvinkkini.

1. Lue ilmoitus

Työpaikkailmoitusta lukiessa kannattaa pohtia, mitä työnantaja oikeasti haluaa. Usein se nimittäin ei luekaan siinä ilmoituksessa, vaan löytyy jotenkin rivien välistä. Tässä kohtaa kannattaa yrittää tutustua esimerkiksi yrityksen nettisivuihin, sillä sieltä saattaa paljastua ne rivien välissä olevat asiat, jotka ovat rekrytoijan mielessä, mutta jotka eivät oikeastaan lue ilmoituksessa. Kun olet ymmärtänyt sen, mitä rekrytoiva yritys on oikeasti hakemassa ja osaat kertoa omasta osaamisestasi oikein, pääset varmasti haastatteluun.

2. Soita!

Itse hain markkinointialan töitä ja esimerkiksi markkinointipäällikön positiot ovat vaatimustasoltaan hyvin erilaisia eri yrityksissä. Itse sovellun pitkän kokemuksen vuoksi vähän vaativampaan pestiin, mutta vaatimustasoa on joskus tosi vaikea ilmoituksen pohjalta päätellä. Niinpä yksi keino vaatimustason selvittämiseksi on käyttää hyväkseen ilmoituksissa usein annettua soittoaikaa. Näin pääset kertomaan omasta taustastasi ja kokemuksestasi ja saat tarkemman kuvan siitä, mitä yritys hakijoilta toivoo. Siinä samalla kannattaa myös kysyä esimerkiksi yrityksen ilmoituksessa mainitsemien toiveiden painoarvoa. Hyvä rekrytoija kertoo sinulle jo puhelimessa, että kannattaako sinun hakea kyseistä paikkaa ollenkaan, jos esimerkiksi kokemuksesi ei ole riittävä tai siitä puuttuu olennaisia asioita. Tällaiset puhelut ovat kullanarvoisia hakijan kannalta, sillä niistä oppii näkemään oman osaamisen rekrytoijan silmin.

Ja puhelun aikana kannattaa avoimesti kysyä sitä, minkälaista henkilöä paikkaan haetaan. Sekin on hyvä tapa saada selville asioita, joita ilmoituksesta on vaikea löytää. Avoimuus on muutenkin asia, jota rekrytoijat arvostavat, koska avoimuus lisää luottamusta ja hänen varmuuttaan siitä, että olet juuri sellainen, jollainen hän ajattelee sinun olevan. Jokatapauksessa pitkissä rekrytointiprosesseissa on todella vaikeaa olla muuta kuin oma itsensä, joten ole juuri sitä, mitä olet!

3. Hakemus ja CV

Jotkut sanovat, että hakemus on  näistä tärkeämpi, jotkut sanovat, että CV. Minä sanoisin, että CV on tärkeämpi, mutta panosta molempiin. Usein CV luetaan ensin ja sitten vasta hakemus, jos CV:ssä näyttää olevan oikeanlaista osaamista. Usein sanotaan, että CV:n olisi hyvä mahtua yhdelle sivulle. Sain tästä ammattirekrytoijalta itse sellaisen palautteen, ettei tarvitse, pääasia on, että osaaminen on esitelty CV:ssä mahdollisimman laajasti, mutta kuitenkin selkeästi ja relevantisti. Siksi minun CV:ni on nyt kaksisivuinen. Ensimmäisellä sivulla on kaikki tärkeimmät asiat, eli yhteenveto osaamisesta, työkokemus ja koulutustiedot ja aika tärkeänä elementtinä nykyään myös valokuva itsestä. Toisella sivulla olen korostanut esim. omaa kansainvälistä osaamistani, harrastuksiani ja listannut kaikki käyttämäni sosiaalisen median kanavat. Lisäksi sieltä löytyy tiedot käymistäni lyhyemmistä kursseista tai koulutuksista.  Älä unhda lisätä CV:hen yhteystietojasi!

Monesti puhutaan siitä, että CV ja hakemus pitää räätälöidä haettavaan paikkaan. Joo, kyllä se niin täytyy tehdä, mutta kun olet rakentanut itsellesi toimivan CV:n, ei sitä tarvitse joka kerta ihan alusta asti lähteä räätälöimään, vaan riittää että korostat siinä juuri haettavaa paikkaa koskevia asioita, esim. räätälöimällä yhteenveto osaamisesta -kohdan. Mutta se kannattaa kuitenkin huomoida, että CV ja hakemus on aina tehtävä sillä kielellä, jolla työpaikkailmoitus on kirjoitettu.

CV:n ulkonäköön kannattaa panostaa. Pinterest on hyvä paikka ideoiden etsimiseen. Eikä sinun tarvitse olla taiteilija tai taittamisen ammattilainen, jotta CV:n saa näyttämään hyvältä. Käytä apuna jotain mallia ja tee CV vaikka Power Point -ohjelmalla niin, että käännät arkin pystyyn ja asettelet elementit paikoilleen. Näin minä sain tehtyä itselleni toimivan CV:n, joka näyttää siltä, että se on taitto-ohjelmalla tehty. Keräsin Villa Valkon Pinterestiin teille läjän CV-ideoita, joten nappaa vaikka sieltä itsellesi hyvä mallipohja.

Hakemukseen liittyen annan sellaisen vinkin, että tee hakemuksesta mahdollisimman napakka ja laita suurin osa ilmoituksessa mainituista toiveista alaotsikoihin, joiden alle kerrot tarkemmin esimerkein, mitä osaamista sinulla on kyseisessä asiassa. Näin rekrytoija näkee heti, miten vastaat yrityksen toiveisiin. Ja yritä välttää kaikkia kliseitä, vaikka ei se haittaa, vaikka sellaisia sinne eksyykin. Pääasia on, ettei hakemus vilise kliseiksi muodostuneita asioita kuten ole hyvä tiimityöskentelijä, joka pystyy myös itsenäiseen työhön -tyyppisiä asioita. Niitä on hakemukset pullollaan ja rekrytoijat ovat täysin kyllästyneitä niihin. Yritä puhua nämä asiat vaikka esimerkkien kautta, jotta ne olisivat mahdollisimman henkilökohtaisia juuri sinulle.

Viimeinen, mutta erittäin tärkeä juttu CV:hen ja hakemukseen liittyen; muuta molemmat PDF-muotoon ennen lähettämistä! Näin saat ne perille sen näköisenä, kuin haluat, eikä ole mahdollista, että rivit lähtevät hyppelemään tms.

4. Somekanavat, erityisesti LinkedIN

Jos olet etsimässä töitä, eikä sinulla vielä ole LinkedIN-tiliä, hanki sellainen. LinkedIN on oiva paikka löytää työpaikat, myös ne piilotyöpaikat. Seuraa siellä kiinnostavia yrityksiä ja niissä työskenteleviä key-henkilöitä, HR-ihmisiä tai henkilöitä, jotka tekevät sen tyyppisiä töitä, joita olet hakemassa. Monet yritykset ilmoittavat avoimista toimista vain  omilla sivuillaan ja LinkedIN-feedissään, joten sieltä voit bongata paikkoja, joista ei virallisia ilmoituksia löydy mistään. Lisäksi LinkedINissä on ilmoitettuna paljon paikkoja, joita ei esimerkiksi Oikotiellä ole. Panosta LindkeINissä verkostoitumiseen ja tee itsellesi hyvä profiili, jossa kerrot omasta osaamisestasi mahdollisimma laajasti. Pyydä rohkeasti verkostoosi headhuntereita ja rekrytoinnin ammattilaisia. Hekin saattavat ilmoittaa avoimista paikoista vain omassa feedissään.

Vaikka LinkedIN on se tunnetuin ja toimivin työnhakukanava, kannattaa olla aktiivinen myös muualla. Twitterissä kannattaa seurata kaikkia rekrytointiin liittyviä tilejä ja Facebookista saattaa löytyä alaasi liittyviä keskusteluryhmiä, joista saatat bongata sen unelmiesi työpaikan. Nykyään myös Instagramista saattaa bongata työpaikkailmoituksia, joten ole aktiivinen joka paikassa, se on paras neuvoni! Ja kun olet kaikissa paikoissa aktiivinen, panosta siihen, että sinusta on siellä selkeä positiivinen kuva ja että sisältösi on sellaista, että se antaa sinusta kaikenkaikkiaan positiivisen mielikuvan. Muista, että rekrytoijalla on usein paljon valinnanvaraa ja se on pienestä kiinni, kuka valitaan.

5. Tutustu itseesi!

Jokaisella meistä on varmasti mielessä sellainen unelmien työpaikka. Mutta harvoin sellaista tulee juuri silloin vastaan, kun olemme itse hakemassa töitä. Ole siis avoin monenlaisille mahdollisuuksille. Mieti omaa osaamistasi ja sitä, mitä siitä ehkä puuttuu, mitä haluaisit oppia ja mitä  osaat jo nyt tosi hyvin. Pohdi omaa kehitystäsi ja mieti, mihin haluat tähdätä. Missä asiassa haluat olla tosi hyvä ja mikä on sellaista ihan mukavaa hommaa. Mikä on sellaista, mitä haluat tehdä enemmän, mitä vähemmän. Listaa omat vahvuudet ja heikkoudet ja kirjaa ylös mahdollisuutesi. Mihin voisit yltää? Mitä voisit itsessäsi kehittää? Mitä haluaisit oppia?  Jos ja kun pääset haastatteluun, tästä harjoituksesta on sinulle paljon hyötyä.

Mitä paremmin tunnet itsesi, ymmärrät sen mihin pystyt ja mitkä ovat omat kehitysalueet ja mitä opittavaa sinulla on ja mihin asioihin haluat panostaa, sitä paremmin osaat puhua niistä myös haastattelussa. Hyvä itsetuntemus ja -ymmärrys on asia, jota rekrytoijat arvostavat. Itse asiassa henkilö, joka tietää mitä haluaa ja mitä ei halua, on rekrytoijalle mieluisampi kuin sellainen, joka ei oikein tiedä mitä haluaa, mihin on menossa, miksi haluaa jotain uutta jne.

Jos haluat oppia uutta ja ottaa pikatien uralla eteenpäin, harkitse myös määräaikaisia toimia. Niihin on usein vähemmän hakijoita ja hakijoiden taso saattaa olla myös vähän alempi. Siksi niissä piilee mahdollisuus vahvistaa omaa osaamista ja työkokemusta, jolloin olet määräaikaisuuden päättyessä paremmissa asemissa hakemaan taas vähän vaativampia pestejä. Ja monestihan määräaikaisuudestakin saattaa poikia vakituinen paikka, kun on pystynyt näyttämään oman osaamisensa, joten siksikin niitä ei kannata väheksyä.

6. Pistä itsesi täysillä likoon äläkä luovuta!

Vaikka tiedossa on, että työnhaku saattaa tuottaa karvaita pettymyksiä, pistä itsesi silti täysillä likoon. Jokaisesta prosessista ja pettymyksestä opit jotain ja ihan varmasti nuo opit auttavat sinua jatkossa eteenpäin, vaikka se ei siltä pettymyksen hetkellä tunnukaan. Työnhaku on prosessi, joka useimmilla kestää noin 2-6 kk, mutta kuten minun tapauksessani, aikaa voi kulua toista vuotta. Ei siis ikinä kannata luovuttaa. Ehkä väsymyksen hetkellä kannattaa joko pitää pieni tauko hakemusten lähettämisessä tai päättää panostaa vain ja ainoastaan niihin timanttisiin paikkoihin, joihin on pakko laittaa hakemus, koska jos et laittaisi, sinua harmittaisi ikuisesti. Enemmän harmittaa yleensä se, minkä on jättänyt tekemättä, kuin se, että tietää tehneensä, minkä on voinut.

7. Ole aktiivinen

Mainitsinko jo, että sinun kannattaa olla aktiivinen? Taisin mainita, mutta sitä ei voi missään nimessä tarpeeksi korostaa. Aktiivisuus tulkitaan rekrytoijan päässä haluksi saada kyseinen tehtävä. Yksi aktiivisuuden merkki on se, että olet ensimmäisten joukossa lähettämässä hakemusta. Joskus haastattelut aloitetaan jo ennen kuin hakuaika päättyy ja sinne poimitaan heti ensimmäisestä hakijasta lähtien kaikki sopivimmat. Älä siis jää odottelemaan, että hakuaika päättyy, vaan lähetä hakemus heti kun suinkin ehdit. Toki, jos haluat soittaa ja saada lisätietoja tehtävästä, lähetä hakemus vasta soittamisen jälkeen, jotta voit hyödyntää hakemuksessa puhelun aikana saamasi tiedot. Ja jos puhelun aikana sinusta tuntuu siltä, että aiot hakea paikkaa, kerro se reippaasti vastapuolelle. Jos olet oikeanlainen henkilö, se ilahduttaa häntä, sillä oikeanlaisen henkilön löytäminen on kaikkein tärkein asia hänen mielessään.

Myös oman osaamisen kehittäminen tulkitaan työnhaussa aktiivisuudeksi. Yritykset haluavat palkata ihmisiä, jotka haluavat kehittyä ja siksi sinulta kysytään vaikka viiden vuoden tavoitteitasi yms. Pohdi näitä asioita etukäteen. Kerro avoimesti missä haluat olla parempi ja mihin haluat ammatillisesti tähdätä. Jos mielessäsi ei ole urapolulla ylöspäin meneminen, se on ok, kunhan pystyt osoittamaan, että haluat kehittyä ammatillisesti siinä työssä, jota teet.

8. Pohdi esimerkkejä

Jos ja kun pääset haastatteluun, sinulta viimeistään kysytään esimerkkejä osaamiseesi liittyen. Ole valmistautunut ja kerro miten olet osannut soveltaa osaamistasi. Esimerkkien kautta työnantaja saa sinusta ja osaamisestasi selkeämmän kuvan kuin pelkistä osaamislistoista. Esimerkeillä pystyt vähän niin kuin elävöittämään CV:täsi ja syventämään heidän ymmärystään osaamisestasi ja siitä, minkälainen kollega olisit.

9. Minkälainen kollega olisit?

Sanotaan, että rekrytoijan päässä liikkuu kaksi asiaa. Voinko luottaa tuohon henkilöön ja voinko tehdä hänen kanssaan töitä. Luottamukseen kuuluu se, että onko sinulla oikeat ja riittävät taidot tehtävän hoitamiseen. Koska myös rekrytoija on ihminen, on hänellekin tärkeää, että hän kokee sinut sellaiseksi henkilöksi, jonka kanssa hän haluaa tehdä töitä tai joka sopii työyhteisöön, johon uutta henkilöä haetaan. Nämä ovat niitä pieniä asioita, joista lopputulos on sitten oikeasti kiinni. Esimerkiksi jos työyhteisö on hyvin nopeatempoinen ja itse olet hidastempoisempi henkilö, saattaa olla, ettet tule valituksi. Mutta joskus halutaan nopeatempoisten joukkoon lisää hidastempoisia rauhoittamaan tilannetta, joten silloin luultavasti tulisit valituksi. Näin pienestä se on kiinni, eivätkä nämä asiat yleensä löydy ilmoituksesta. Siksi niistäkin voi hienovaraisesti yrittää selvittää esimerkiksi kysymällä minkälaisessa tiimissä haettava henkilö tulisi työskentelemään.

10. Tutustu ja opiskele

Parhaan lopputuloksen saat, kun yrität mahdollisimman paljon etukäteen ymmärtää rekrytoivan yrityksen toimintaa. Mitä he tekevät, mitä haasteita heillä saattaa olla, mitä mahdollisuuksia? Mitä osaamista voisit heille tarjota? Miten sopisit heidän työyhteisöönsä? Anna haastattelussa ideoita heidän toimintansa kehittämiseen ja kuuntele heidän haasteitaan ja vastaa antamalla ratkaisuja ja ideoita. Muista, että yritykset on tehty loppujen lopuksi ihmisistä ja menestys riippuu siitä, kuinka hyviä ihmisiä yritys on pystynyt saamaan palkkalistoilleen. Sinä voisit olla yksi heistä ja auttaa yritystä menestymään.

Tässä olivat minun vinkkini. Jos tästä jäi joku tosi hyvä vinkki listaamatta, laitahan viestiä kommenttiboksiin. Uskon, että heille, jotka töitä hakeavat, on kaikista vinkeistä tosi paljon hyötyä.

Tsemppiä sinulle, joka etsit uutta paikkaa! Kyllä se sieltä löytyy, kun et vaan luovuta!

Kati

The post 10 x Vinkit työnhakuun appeared first on Nelkytplusblogit.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 13159

Trending Articles